WORLD of COFFEE 2018 – AMSTERDAM

2018. június 21-23.

A különleges eseményen interaktív kiállítás, és több, mint 200 kiállító várja a látogatókat, a világ kávéiparának legjelentősebb cégei is képviseltetik magukat. Három napon keresztül a világbajnokság versenyei, szemináriumok, oktatások színesítik a programot. Találkozhatunk a kávé világ nagyjaival, baristákkal, pörkölő mesterekkel, a legújabb fejlesztésű gépekkel technológiákkal.

WOC rendezvény alatt kerül sor a különböző kávés versenyekre, ahol az országok legjobb szakemberei mérik össze tudásukat.

World Barista Championship

a kávé, kávésitalok készítése

World Brewers Cup – Filteres technológia

A versenyzőknek saját és a szervezők által biztosított kávét is el kell készíteni, egyenként külön-külön minden zsűri tagnak. Fő szempontok aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és az ital TDS-e, vagyis a teljes oldott anyag tartalma.

World Latte Art – Tejhab öntés

A tejhab készítés és öntés művészi módja a latte art.  A baristák bizonyitják kreativitásukat, mely utóbbinak csakis képzeletük szabhat határt.

World Cezve/Ibrik – Török kávé

A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és mutatják be a szakmai zsűrinek. A török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, egy hosszú nyéllel.

World Coffee in Good Spirits – Kávés italkülönlegesség alkohollal

A World Coffee in Good Spirits bajnokságon, olyan innovatív ital receptek kerülnek bemutatásra, amelyekben a főszerepet a kávé és az alkohol kapja.  Ez a verseny kiemeli a barista és mixer képességeket, egy olyan összeállításban, ahol a kávé és az alkohol tökéletesen illik egymáshoz. Találkozhatunk a tradicionális Ír kávétól (whisky és kávé) kezdve, egészen az egyedi koktél kombinációkig.

World Cup Tasters – Kávé kóstolása

A Cup Tasters a kávé kóstolásáról szól, nem felismerni kell a kávék fajtáit, származását, hanem ki kell választani azt az egy csészét, amiben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettőben, vagyis a verseny során a kóstolók, vagyis a cupperek tudását mérik. A versenyzők elé kerülő kávékat hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről válogatják, így előfordulhat, hogy a kávék közötti különbségek elenyészőek és nehezebb megállapítani az oda nem illőt.